Information om Diabetesenkäten
NDR har tagit fram en patientenkät för personer med diabetes och kan besvaras av vuxna från 18 års ålder. Enkäten ger vården kunskap om hur personen med diabetes mår, hur vardagen med diabetes fungerar och om vården ger det stöd som behövs.
Diabetesenkäten finns på 1177.se
Svaren från patienten kan användas som ett underlag och stöd i besöket både för patienten och för vårdpersonalen. Diabetesenkäten finns tillgänglig via formulärtjänst på 1177.se
Det är Västra Götalandsregionen som har lagt in Diabetesenkäten i 1177 och arbetar du i VGR så finns den redan sökbar i tjänsten formulärhantering. Alla regioner kan få tillgång till den genom att ta kontakt med den regionala förvaltningen för 1177 formulärhantering. Det kan se lite olika ut i olika regioner men det ska finnas en person som har hand om 1177-tjänsterna i alla regioner.
Den regionala förvaltningen i din region behöver den här informationen för att kunna hitta och lägga till Diabetesenkäten i formulärtjänst för din enhet:
Enkät till dig som har diabetes finns på VGR:s "biblioteksenhet" med HSA-id
SE2321000131-E000000016235.
Det är två formulär:
-
Enkät till dig som har diabetes typ 1
-
Enkät till dig som har diabetes typ 2
Det går att sätta upp prenumerationer eller exportera och skapa en egen lokal version.
Frågor om de tekniska aspekterna kring att använda formulären hänvisas till e-postadressen: formularhantering@vgregion.se
Vad är det för frågor i enkäten och hur ska den användas?
Enkäten har totalt 33 frågor och är indelad i två delar. Den första delen handlar om det generella måendet och hur det är att leva med diabetes. I den delen finns frågor som till exempel: ”Hur har du mått rent allmänt de senaste fyra veckorna?”, ”Oroar du dig för att få för lågt blodsocker?” och ”Hur fungerar det för dig att ta hand om din diabetes i vardagen?” Den andra delen handlar om hur diabetesvården stödjer patienten i sin egenvård. Exempel på frågor i den andra delen är: ”Får du komma till sjuksköterska för din diabetes så ofta som du tycker att du behöver?”, ”Får du prata om det som är viktigt för dig vid besöken för din diabetes?” och ”Hur nöjd är du med de hjälpmedel du har för att mäta ditt sockervärde?”
Diabetesenkäten används av vården och kan vara ett bra stöd i samtalet vid besöket, både för patienten och vårdpersonalen. NDR kommer på sikt att utveckla variabler för att kunna ta emot den information som framkommer i Diabetesenkätens svar för att också kunna belysa dessa aspekter när diabetesvården utvärderas för hela Sverige.
Så här togs Diabetesenkäten fram
För att ta reda på vad som är viktigt att ha med i enkäten intervjuade vi personer som har diabetes. För att kunna göra en enkät som passar för de allra flesta ville vi genom intervjuerna få flera olika perspektiv och därför har vi intervjuat både män och kvinnor i olika åldrar och med olika utbildning och sysselsättningar. Ungefär hälften hade diabetes typ 1 och den andra hälften diabetes typ 2. Det var också en blandning av olika behandlingsformer och hur länge de hade haft diabetes. När vi har arbetat med enkäten har vi frågat flera olika personer om råd, däribland personer med diabetes. Dessutom har Svenska diabetesförbundet och Storstockholms diabetesförening, läkare och sjuksköterskor som jobbar i diabetesvården och personer som jobbar med enkäter på olika sätt varit med.
Vill du veta mer om hur Diabetesenkäten är framtagen, läs mer i de publikationer som listas till höger på denna sida. Om du har andra frågor om enkäten ta kontakt med oss på Nationella Diabetesregistret.
För vårdpersonal
Publikationer om Diabetesenkäten
What is important for you? A qualitative interview study of living with diabetes and experiences of diabetes care to establish a basis for a tailored Patient-Reported Outcome Measure for the Swedish National Diabetes Register. Svedbo Engström M, Leksell J, Johansson UB, Gudbjörnsdottir S. BMJ Open 2016.
A disease-specific questionnaire for measuring patient-reported outcomes and experiences in the Swedish National Diabetes Register: Development and evaluation of content validity, face validity, and test-retest reliability. Svedbo Engström M, Leksell J, Johansson UB, Eeg-Olofsson K, Borg S, Palaszewski B, Gudbjörnsdottir S. Patient Educ Couns. 2018.
Patient-reported outcome and experience measures for diabetes: development of scale models, differences between patient groups and relationships with cardiovascular and diabetes complication risk factors, in a combined registry and survey study in Sweden. Borg S, Eeg-Olofsson K, Palaszewski B, Svedbo Engström M, Gerdtham UG, Gudbjörnsdottir S. BMJ Open 2019.